Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hatvannégy éve történt a magya
  2008-11-20 18:02:26, csütörtök
 
  Kárpátalja: Hatvannégy éve történt a magyarság egyik legnagyobb tragédiája
2008.11.20. 17:59

64 évvel ezelőtt, 1944 novemberében történt a kárpátaljai magyarság egyik legnagyobb tragédiája: a 4. Ukrán Front hírhedt 0036. számú határozata értelmében az ún. háromnapos jóvátételi munkára ("málenykij robotra") behívták a 18 és 50 év közötti magyar és német civil férfilakosságot. Az önként jelentkező férfiakat azonban háromnapi jóvátételi munka helyett sztálini lágerekbe deportálták, sokszor hosszú évekre. Nagy részük az embertelen körülmények között elpusztult, messzi idegen sírokban nyugszik. Kárpátalja magyar településein azonban nem feledkeznek meg róluk, ápolják emléküket. Idén november 16-án elsőként Mezőváriban, Hetyenben és Beregszászban, 17-én Aknaszlatinán és a munkácsi járási Beregrákoson, majd 18-án Orosziban emlékeztek meg magyarjaink az elhurcoltakról.

Mezőváriban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) helyi alapszervezete szervezésében november 16-án a helyi református templom szomszédságában álló emlékműnél emlékezett a település magyarsága. Közel kétszáz áldozatot gyászol a falu.

Az emlékünnepség a református templomban tartott istentisztelettel vette kezdetét, ahol Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Majd a hívek a templomból a Mindig velem, Uram... kezdetű egyházi énekkel vonultak az emlékjelhez. Itt elsőként helyi fiatalok adtak elő az alkalomhoz illő verseket, énekeket, majd Berki Károly, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke szólt a 64 évvel ezelőtti novemberi eseményekről, melyekről hosszú évtizedekig csak félelemmel a szívben, titokban lehetett megemlékezni. 1944 novemberében a 4. Ukrán Front hírhedt napiparancsa értelmében minden 18 és 50 év közötti kárpátaljai magyar (és német) férfinak "malenykij robotra" kellett bevonulnia. A parancsnak Mezőváriban is eleget tettek. Az eredmény közel kétszáz halott, jóval több lélekben meggyötört ember és a titok terhe a ki nem mondható igazságról.

"Miért is fontos ez a megemlékezés? - tette fel a kérdést Berki Károly. - A válasz nagyon is egyszerű: mert a múltunkat megidézve tapasztalatot nyerhetünk a jelenben, és utat mutathatunk a felnövekvő nemzedéknek a jövőre nézve... Most, a 21. században sokan arra gondolnak itt közülünk Kárpátalján, hogy a 44-es eseménysorozat volt az utolsó tragédia. Nekünk, határon túlra szakadt magyaroknak azonban mindig résen kell lennünk. Kisebbségben ugyanis nagyon nehéz, küzdelmes az élet. Különösen azoknak nagyon nehéz a teher, akik látják, értik és érzik a körülöttük zajló eseményeket." A szónok felhívta a figyelmet a passzivitás veszélyére. Mint mondta, azoknak, akik a kárpátaljai magyarságot ért problémák és veszélyek súlyát nem veszik a vállukra, rövid ideig talán valamivel könnyebb életük lesz, hosszú távon azonban a katasztrófa elkerülhetetlen. Ennek tipikus példája, amikor a magyar szülők nem átgondoltan ukrán osztályba adják gyermekeiket. Ez pedig az első lépés a beolvadás felé.

Zán Fábián Sándor szintén szólt a közelmúltban a kárpátaljai magyar oktatáspolitikában bekövetkezett negatív eseményekről. A legfontosabb az, hogy ne fogadjuk el a pillanatnyilag kialakult kényszerhelyzetet, ne hagyatkozzunk csupán arra a gondolatra, hogy majd lesz valahogy. Merjünk beszélni a dolgokról, merjük a nehézségeket kimondani, mert ha félünk, akkor ismét oda jutunk, hogy azok, akik ezeket a nehézségeket okozták, velünk szemben elérik a céljukat" - mondta a püspök.

A megemlékezés végén az egybegyűltek elénekelték a Himnuszt, majd elhelyezték az emlékműnél a kegyelet koszorúit.

Hetyenben ugyancsak a helyi KMKSZ-alapszervezet szervezésében emlékeztek elhurcoltjainkra. Délután a megemlékezők református istentiszteleten vettek részt, melynek során Cseresznye Albert lelkipásztor imádkozott az elhurcoltakért és családjukért, kérve az Urat, adjon megnyugvást számukra. A megemlékezés ezután az elhurcoltak emlékére állított emlékműnél folytatódott, ahol Tóth Irén, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke üdvözölte az egybegyűlteket és köszönte meg nekik a részvételt. Ködöböcz Lajos biológia- és kémiatanár - aki édesapját vesztette el a sztálini deportálások következtében - az elhurcoltak sorsáról, családjuk itthoni szenvedéseiről beszélt. Hetyenből 127 férfit vittek el, közülük 50-en odahaltak. A hazatértek közül már csupán ketten élnek.

Végezetül elhangzott a Szózat, majd a gyerekek virágot, a felnőttek pedig koszorúkat helyeztek az emlékműre.

Beregszászban az emlékezők az 5. sz. középiskola előtt gyülekeztek, ahonnan a hatvannégy évvel ezelőtti deportálások első hulláma elindult, majd az épület falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzása után a gyászünnepség az elhurcoltak közeli emlékművénél folytatódott. A túlélők közül Balázsi László egykori elhurcolt beszélt a deportálás következményeiről, személyes élményei elmondásával idézte fel a borzalmakat.

Aknaszlatinán Szedlák Gyula, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke és Kocserha János alpolgármester megkoszorúzták a sztálinizmus áldozatainak a katolikus temetőben emléket állító keresztet. A központi megemlékezés a római katolikus templom kertjében, az 1991-ben állított emlékoszlopnál volt, ahol Kocserha János és Szedlák Gyula emlékezett a 175 áldozatra, az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola diákjai emlékműsorral idézték fel népünk történelmének e legsötétebb korszakát, és mindegyik áldozat emlékére gyújtottak egy-egy mécsest. Végül Butsy Lajos helyi római katolikus lelkipásztor celebrált szentmisét az áldozatok lelki üdvéért.

Beregrákoson az elmúlt vasárnap emlékeztek a sztálinizmus hatvankét helyi áldozatára a református templom kertjében lévő emlékműnél. Tóth Margit, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke emlékezett az áldozatokra, majd Gulácsy Lajos Mélységből a magasba című könyvéből olvasott fel. Az iskolások versekkel emlékeztek, a hozzátartozók gyertyát gyújtottak, koszorúztak, majd Páll Lászlóné református tiszteletes felolvasott egy vigasztaló igét.

Orosziban a település KMKSZ-alapszervezete szervezésében a római katolikus templom mellett álló emlékműnél tartott gyászünnepséget a település magyarsága. A Himnusz eléneklését követően az egybegyűlteket Cséke Ilona, a KMKSZ Oroszi Alapszervezetének elnöke köszöntötte, majd beszélt a 44-es tragikus eseményekről, szólva arról, hogy Orosziból 91 férfit vittek el lágerbe, közülük 62-en soha nem tértek vissza.

Sin József, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesét, a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, a sztálini önkény, a kommunista rendszer kegyetlenségéről beszélt. Kiemelte: "Bármilyen korban is éljünk, kötelességünk megemlékezni és tudni azt, honnan és miből származik a gonosz. Levonható tanulság: soha, semmilyen körülmények között nem szabad megengedni azt, hogy a jövőben ilyen események történjenek." Végezetül szólt a legnagyobb összetartó erőről, mely nem más, mint népünk, nemzetiségünk.

Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke arról szólt, mennyire fontos a tudás, a szeretet, az akarat, az összefogás, a hagyományok ápolása és az, hogy a következő generációt ezek szellemében neveljük. Mint mondta, sokat szenvedett kárpátaljai magyarságunk megmaradásának ez az egyik kulcsa.

Lengyel Donát római katolikus atya kárpátaljai szolgálata kezdetére visszaemlékezve elmondta, mit jelent idegenben megtapasztalni és látni az itt élőknek a magyarságért, a nyelvért, a kultúráért való küzdelmét, áldozatát, melyre sokszor egyik utolsó alappillére az Istenbe vetett hit, bizalom.

Orbán Sándor református lelkipásztor a halottaikat gyászolóknak János evangéliumából mondott vigasztaló igét: "Én vagyok a feltámadás és az élet. S aki hisz bennem, ha meghal is, él az."

Sebi András nyugalmazott iskolaigazgató, helytörténész szólt arról, hogy a településen már csak hárman élnek az egykor elhurcoltak közül. Felhívta mindenki figyelmét megbecsülésükre, tiszteletükre, mint olyan férfiakéra, akik nehéz körülményeik ellenére is bátran vállalták magyarságukat.

A település fiataljai az alkalomhoz illő ünnepi műsort adtak elő, majd virágokat, koszorúkat, gyertyákat helyeztek el az emlékművön.

F.Zs./B.Zs.

Kárpátalja hetilap
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elhurcoltjainkra, istentiszteleten, elnökhelyettesét, kegyetlenségéről, férfilakosságot, szomszédságában, gyászünnepséget, megbecsülésükre, visszaemlékezve, elkerülhetetlen, szenvedéseiről, iskolaigazgató, megtapasztalni, egybegyűlteket, eseménysorozat, emlékoszlopnál, elhurcoltakról, megkoszorúzása, evangéliumából, alapszervezete, megmaradásának, pillanatnyilag, elhurcoltakért, megkoszorúzták, alpolgármester, szervezésében, alapszervezet, hozzátartozók, beregszászban, aknaszlatinán, bekövetkezett, egyházkerület, nemzetiségünk, aknaszlatinai, közigazgatási, helytörténész, magyarság egyik, kárpátaljai magyarság, önként jelentkező, embertelen körülmények, munkácsi járási, helyi református, település magyarsága, református templomban, alkalomhoz illő, parancsnak Mezőváriban, eredmény közel, titok terhe, kérdést Berki, válasz nagyon, múltunkat megidézve, felnövekvő nemzedéknek, Ukrán Front, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Fábián Sándor, Kárpátaljai Református Egyházkerület, Berki Károly, Cseresznye Albert, Tóth Irén, Ködöböcz Lajos, Balázsi László, Aknaszlatinán Szedlák Gyula, Kocserha János, Szedlák Gyula, Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola, Végül Butsy Lajos, Tóth Margit, Gulácsy Lajos Mélységből, Páll Lászlóné, Cséke Ilona, KMKSZ Oroszi Alapszervezetének, Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal, KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetének, Csizmár Béla, Beregszászi Járási Tanács, Lengyel Donát, Orbán Sándor, Sebi András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Adakozás  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Sokan azt tartják  Fekete István - Akác  Nevem  Alázat  Rátalálsz  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alázat  Erdőn  Alázat  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Albert Einstein gondolata  Alázat  Egy lelki imádság  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png csokor  Png csokor  Albert Einstein gondolata  A kételkedés kezelése  Akarat  Éretlen vers  Png csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Facebookon kaptam  Png ház  Régi emberek, akikre máig büsz...  Gonosz démon-álarc  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy bizonyos határt  Az igazi szeretetért rendszeri...  Lóhere  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Szívem tiéd  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Szép estét kedves látogatóimna...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png ház  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Gonosz démon-álarc  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem méltó hozzád  Png csokor  Facebookon kaptam  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Csak a fogyatkozás látható  Garai Gábor - Takarítás  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyi telefonál  Kaffka_Margit  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyarság egyik, kárpátaljai magyarság, önként jelentkező, embertelen körülmények, munkácsi járási, helyi református, település magyarsága, református templomban, alkalomhoz illő, parancsnak Mezőváriban, eredmény közel, titok terhe, kérdést Berki, válasz nagyon, múltunkat megidézve, felnövekvő nemzedéknek, jövőre nézve, 44-es eseménysorozat, utolsó tragédia, körülöttük zajló, szónok felhívta, passzivitás veszélyére, kárpátaljai magyarságot, katasztrófa elkerülhetetlen, magyar szülők, első lépés, beolvadás felé, kárpátaljai magyar, pillanatnyilag kialakult, nehézségeket kimondani, nehézségeket okozták, megemlékezés végén, egybegyűltek elénekelték, kegyelet koszorúit, megemlékezők református, megemlékezés ezután, elhurcoltak emlékére, sztálini deportálások, elhurcoltak sorsáról, hazatértek közül, gyerekek virágot, felnőttek pedig, hatvannégy évvel, épület falán, elhurcoltak közeli, túlélők közül, deportálás következményeiről, sztálinizmus áldozatainak, katolikus temetőben, központi megemlékezés, római katolikus, 1991-ben állított, áldozatok lelki, elmúlt vasárnap, sztálinizmus hatvankét, református templom, magasba című, iskolások versekkel, hozzátartozók gyertyát, vigasztaló igét, egybegyűlteket Cséke, 44-es tragikus, sztálini önkény, kommunista rendszer, jövőben ilyen, legnagyobb összetartó, hagyományok ápolása, következő generációt, egyik kulcsa, kultúráért való, halottaikat gyászolóknak, egykor elhurcoltak, település fiataljai, elhurcoltjainkra, istentiszteleten, elnökhelyettesét, kegyetlenségéről, férfilakosságot, szomszédságában, gyászünnepséget, megbecsülésükre, visszaemlékezve, elkerülhetetlen, szenvedéseiről, iskolaigazgató, megtapasztalni, egybegyűlteket, eseménysorozat, emlékoszlopnál, elhurcoltakról, megkoszorúzása, evangéliumából, alapszervezete, megmaradásának, pillanatnyilag, elhurcoltakért, megkoszorúzták, alpolgármester, szervezésében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.